Spa og dets historie

De lærde strides om hvor ordet “Spa” kommer fra. Et moderne spaanlegg bygger på filosofien “helse gjennom vann”, som kommer fra det latinske “salus per aqua”. Spaet er et sted hvor det finnes behandlinger og mineralvann med helsefremmende egenskaper. Spa har tidligere gått under navnene kurbad, badested eller badeanstalt.

Spa er også navnet på en belgisk by. På 1700-tallet hadde byen en storhetstid med kurbad og varme kilder. Mennesker kom fra hele verden til Spa for blant annet å kurere sykdom, og Spa var kjent for sitt jernholdige kildevann som behandling mot jernmangel. Behandling med vann kalles også hydroterapi og bygger på tradisjoner som går tusenvis av år tilbake i tid. Hydroterapi og spa er utbredt i hele verden, men er særs populært i Europa og Japan.

Det er blitt gjort arkeologiske funn rundt vannkilder i Frankrike og Tsjekkia helt tilbake til bronsealderen. Å bade i en utvalgt vannkilde, elv eller kulp er utbredt i mange kulturer og er blitt ansett som et viktig ledd i fysisk og spirituell renselse.

Historisk spa

Grekerne tok i bruk badetradisjoner som utgjør grunnlaget for spaanlegg slik vi ser dem i dag, og bruken av disse type badesteder strekker seg helt tilbake til oldtiden. Menneskene utnyttet små badekar, vaskeservanter og fotbad til bruk for personlig pleie og hygiene. De tidligste funnene av slike badekomplekser er palasset på Knossos på Kreta og Santorini. Her etablerte de offentlige bad og dusjer for avslapping og pleie. Gresk mytologi presiserer at enkelte naturlige vannkilder og tidevannsbassenger ble velsignet av gudene for å kurere sykdom. På denne måten oppsto det hellige bassenger og badeanlegg. Spartanerne utviklet også primitive dampbad.

Vann og hygiene

I det 17. århundre ble bading sett på som en aktivitet som kun ble gjort av underklassen. Overklassen vasket seg kun i ansiktet med linkluter, men i løpet av det 18. århundre endret holdningene seg og man så at bading ble en mer akseptert aktivitet. Leger oppdaget de helsefremmende effektene av å bade og at hygiene var viktig. En koleraepidemi i Liverpool i 1842 resulterte i en sanitær renessanse. Resultatet ble en rekke flere fasiliteter hvor man kunne bade og vaske klær.

Europa Vs. USA

Spaanlegg og badeanstalter har alltid vært mer fremtredende i Europa enn i USA. På slutten av 1930-tallet var det mer enn 2000 bad i USA, hvor dette senere ble kraftig redusert på 1950-tallet. Antallet fortsatte å synke de to påfølgende tiårene, og landet har fremmet kosttilskudd, trening eller fritidsaktiviteter fremfor tradisjonelle badeaktiviteter. Varme kilder og bad er stadig like populært i Europa, og tiltrekker mange besøkende hvert år.

Ulike typer spa

Det finnes mange ulike typer spabehandlinger. Hotellspa/resortspa er et spa som ligger på et hotell som tilbyr behandling til gjestene sine. Fitnesspa er en annen variant som fokuserer på fysisk trening kombinert med spabehandlinger. Ellers finner du dagsspa som er en hudpleiesalong, medisinsk spa med utdannet helsepersonell, kildevannspa med naturlig tilgang på varme eller kalde kilder, samt helsespa for en sunnere livsstil. Alle har forskjellige fremgangsmetoder og behandlinger tilpasset kundenes individuelle behov.